Мая Манолова пита КЗК за картел при розоварите

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Комисията за защита на конкуренцията по подозрение за наличие на картелно споразумение в отрасъла на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и сваля цените. Това съобщи самата Мая Манолова при срещата си днес на масива между гр. Сопот и гр. Карлово с местните производители на маслодайна роза, които я сигнализираха за ниската цена за изкупуване на продукцията им.

Според омбудсмана е много притеснителен фактът, че седмици преди активното предаване на розовия цвят и преди кампанията се изяснява каква ще бъде цената, както и обстоятелството, че тя е еднаква за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството на розовия цвят.

„Ще настоявам земеделското министерство през общинските служби по земеделие да изпрати екипи на място за всички, които искат да се регистрират като земеделски производители. Това ще ви даде възможност първо да получите финансова помощ от министерството след приключването на кампанията по беритбата и второ - да можете да си направите сдружения на земеделските производители, на розопроизводителите, с които другата година да си защитавате своевременно организирано интересите“, каза Мая Манолова.

„Обещаната при края на кампанията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, но може и да е повече, по 50 ст./кг.“, подчерта още веднъж омбудсманът нуждата стопаните да се обединяват в кооперативи, за да защитават интересите си заедно.

Манолова заяви, че е разговаряла и с ръководството на Националната агенция по приходите да започнат проверки на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лв., а при установени нарушения да бъдат налагани сериозни санкции.

„Според мен няма как държавата да избяга от отговорност, да не застане зад гърба ви и да не ви подкрепи, в един толкова важен за вас момент, тъй като става дума за бранш, който е традиционен за България, който е лицето, образът на страната ни. Прекрасно е, че една от атракциите на европредседателството бе килимът от рози, който показахме на чужденците, жалко е, че съвсем буквално сме на път да потъпчем един от най-красивите символи на страната ни - българската  роза“, акцентира омбудсманът.

В тази връзка Манолова подчерта, че е крайно време държавата да създаде правила за бранша, като приеме в най-кратки срокове проект на Закон за розата, както и да се намеси срещу вноса на продукти, които замърсяват и компрометират българското розово масло.

По-късно омбудсманът се срещна и с розопроизводителите от Община Стрелча, които заплашват с поредна блокада на пътя към гр. Панагюрище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България