Мая Манолова рисува на благотворителна изложба за деца, пострадали на пътя

Снимка: Архив

Националният омбудсман в партньорство с Българското национално радио, Българския Червен кръст, Федерацията на организациите на карикатуристите, Съюза на българските художници – секция Карикатура и Партията на Добрия хумор организират Коледна благотворителна изложба-конкурс под наслов „Зимна приказка“. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Началото на инициативата ще бъде дадено на 2 декември 2016 г., петък, от 13.00 часа в Мраморното фоайе на Българското национално радио - бул. „Драган Цанков“ № 4.

Идеята на организаторите е в навечерието на Коледа да бъдат подпомогнати семейства на деца, претърпели инцидент на пътя.

Само за първите 10 месеца на т.г. при 5 639 ПТП са загинали 525 души, а 7 132 са ранени. От януари до октомври 2016 г. при катастрофи са загинали 32 деца, което е повече в сравнение с цялата 2015 г., а 1 015 са ранените. По-голямата част от малчуганите са получили тежки физически и психологични травми. Най-често те са пострадали на пешеходна пътека. Все по-тревожна е тенденцията и родители да возят децата си без задължителните столчета.

Изложбата „Зимна приказка“ цели да набере финансови средства, както и запазени или нови детски играчки и книжки, с които за празника ще бъдат зарадвани деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия.

За да подкрепят каузата в изложбата-конкурс се включват големи български карикатуристи, а известни обществени личности и деца ще рисуват на живо по темата "Пътна безопасност“. Пред платното ще застанат също омбудсманът Мая Манолова, както и шефът на БЧК Христо Григоров. Творбите на всички ще бъдат разпродавани на символични цени в импровизиран търг.

Произведенията на карикатуристите и коледни картички ще се продават на входа на БНР до закриване на инициативата на 14 декември 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България