Мая Манолова: Трябват правила за споделеното пътуване

Споделеното пътуване трябва да се уреди нормативно. Това каза след пристигането си на жп гарата във Варна омбудсманът Мая Манолова. Тя призна, че има колебания да ползва на връщане за София оферти от сайтовете за споделеното пътуване, защото няма как омбудсманът да прави нещо, което не регламентирано в закона. "Много хора се възползват от споделеното пътуване, ще се опитаме да помогнем да се сложат ред и правила от правна гледна точка, но ще внимаваме с нашата намеса, за да бъде в интерес на хората", коментира Манолова.

picture-991_640x480

За близо осем часа пътуване с влака от София до Варна, където отвори приемна, до нея са постъпили 117 жалби, но много повече хора са били изслушани. "Видяхме целия спектър от проблеми, които тормозят българските граждани-кредити, банки, частни съдебни изпълнители, продажби на кредити от банки на колекторски фирми, здравеопазване, проблеми с ТЕЛК, промени в медицинската експертиза, които оставят хора без подкрепа от държавата и без пенсии за инвалидност. Проблеми със сега действащата асистенска услуга, хора ни показаха как общините си измислят разни условия само и само да не предоставят услугата личен асистент, което ще се промени другата година със Закона за личната помощ", посочи омбудсманът.

По време на пътуването имало и добри новини- майка на 8-годишно дете с починал баща, вече ще получава пенсия след кампанията й в нейна подкрепа. На репортерски въпрос как ще коментира най-новия анекдот, че омбудсманът, президентът и премиерът се срещнали в метрото, Манолова пожела това да стане ежедневие. На гарата във Варна я посрещнаха поне петдесетина души с проблеми и жалби. По-късно тя се срещна със служители от авиокомпания „Ер Виа“, които не са получавали заплати от няколко месеца. Те ще я върнат в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България