МВнР: Два хеликоптера издирват изчезналите български моряци в Норвежко море

Двама български граждани са паднали зад борда на товарния кораб „Стара планина“, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Посолството ни в Осло бе уведомено днес от МВнР на Кралство Норвегия за инцидент в Норвежко море с товарния кораб „Стара планина“.

В ранния следобяд е започнала спасително-издирвателна операция с два хеликоптера. Спасителната операция е затруднена поради лошото време – силен вятър и високи, 8-метрови вълни. В случай, че вятърът утихне, Съвместният спасителен координационен център (ССКЦ), който отговаря за района на Северна Норвегия и ръководи спасителната операция, е готов да включи в нея и самолет със специален радар.

Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с местните власти, включително със ССКЦ, и оказва необходимото съдействие по случая.

На борда на товарния кораб „Стара планина“ се намират 19 души – 18 български граждани и един гражданин на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо. Сигналът към норвежките власти е подаден от капитана на „Стара планина“, с когото спасителите са в постоянна връзка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България