МВнР на Русия: ЕС трябва да накара Косово да отмени митата върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина

Снимка: Архив

Европейският съюз е длъжен да повлияе на косовските власти и да ги накара незабавно да отменят митата върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина (БиХ), се казва в разпространено в четвъртък изявление на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.

„Фактически става дума за започната от Прищина търговска война в руслото на политиката на етническо прочистване, тъй като сръбското население в Косово зависи от снабдяването от централната част на Сърбия“, посочиха от министерството. „Забележително е, че Прищина не крие, че става дума за отмъщение за поражението преди това на Общото събрание на Интерпол, когато бе отклонена косовската заявка за влизане в тази организация“.

„Европейският съюз, в качеството си на посредник в диалога между Белград и Прищина е длъжен да повлияе на косовските власти и да получи незабавна отмяна на това противозаконно решение, което може да предизвика сериозно изостряне на обстановката на Балканите“, подчертават от руското дипломатическо ведомство.

Москва обяви „провокацията“ от страна на Прищина за поредно доказателство за несъстоятелността на косовската държавност. „Вече десет страни оттеглиха своите решения да признаят независимостта“, обръщат внимание от министерството. „Отбелязваме сдържаната и отговорна реакция на Белград на случилото се и стремежът му за разсейване на напрежението“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия