МВнР на Русия: Лондон отказа да предостави отпечатъци от палците на заподозрените по случая „Скрипал“

Снимка: Архив

Посланикът на Великобритания в Москва Лори Бристоу в сряда на среща в Министерството на външните работи на Русия е заявил, че Лондон няма да предостави отпечатъци от палците на двамата мъже, заподозрени по случая „Скрипал“ , заяви пред ТАСС официалният представител на руското външно ведомство Мария Захарова.

„МВнР на Русия поиска от британския посланик в Москва да предостави отпечатъци от палците на двамата мъже, които Лондон определи като заподозрени по случая в Солсбъри и свърза с Русия“, информира Захарова. „Британският посланик заяви, че британската страна няма да предостави тези материали“.

В ефира на радиостанция „Ехо Москвьi“ представителят на руското дипломатическо ведомство заяви, че британската страна е отказала да отговаря на руските искания за информация по отношение на заподозрените. „На опитите на нашите дипломати да зададат въпроси относно информацията, която бе публикувана, британската страна не даде никакви отговори“, отбеляза дипломатът.

По нейните думи, Москва в момента знае само „имената и фамилиите на заподозрените, има и фотографии, но нищо повече: нито номера на паспорти, нито номера на визи, нито каквито и да е други данни“. „Защо тази информация не беше отразена по никакъв начин днес, нито публично, нито в хода на контактите, които се състояха в нашето посолство с британската страна. Това остава голяма загадка“, подчерта официалният представител на руското външно министерство, която по-рано заяви, че имената на заподозрените „не говорят нищо“ на Русия.

ТАСС припомня, че в сряда британският премиер Тереза Мей информира парламента на своята страна за изводите от разследването на инцидента в Солсбъри, като заяви, че за покушението срещу Скрипалите са заподозрени двама руснаци, които британските спецслужби, смятат за агенти на ГРУ. По нейните думи, това не е била несанкционирана операция и предполагаемите агенти на руското разузнаване са действали по заповед, одобрен „на най-високо в Русия държавно ниво“.

На свой ред Скотланд Ярд публикува серия от снимки, както се предполага, на двамата руснаци, заподозрени за отравянето на Скрипал. По данните на следствието, те са пътешествали в страната с руски паспорти под имената Александър Петров и Руслан Боширов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия