МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Снимка: Архив

Подписаната от президента на САЩ Доналд Тръмп прокламация за признаване на суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя официалната позиция на Москва по този въпрос, заяви пред ТАСС в понеделник специалният представител на руския президент за Близкия Изток и африканските страни, заместник-министър на външните работи Михаил Богданов.

„Нищо не се променя, каквото беше преди това, такова е и сега. Нашата принципна позиция и оценка е представена на уебсайта на МВнР“, подчерта високопоставеният дипломат.

По-рано от руското външно ведомство заявиха, че Голанските възвишения безусловно са сирийска територия, а заявлението на Вашингтон, че ги признава за част от Израел показва пренебрежението на американската страна към нормите на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Церемонията по подписването на прокламацията се състоя в понеделник в Белия Дом в рамките на преговорите между Тръмп и премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Принадлежащите на Сирия от 1944 година Голани са анексирани от Израел в хода на Шестдневната война от 1967 година. През 1981 година Кнесетът приема „Закон за Голанските възвишения“, в който едностранно те са обявени за част от еврейската държава. Тази анеския е призната за недействителна с Резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН на 17 декември 1981 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия