МВнР на Швеция привика руския посланик във връзка с шпионски скандал

Шведското външно министерство призова руския посланик Виктор Татаринцев и поиска един служител от персонала на руската дипломатическа мисия да напусне страната, предава TACC, като цитира шведския вестник Dagens Nyheter.

"Мога да потвърдя, че извикахме посланика във връзка с дейността на един дипломат", заяви представителят на шведското външно министерство Патрик Нилсон.

Както пише вестникът, става дума за служител на руското посолство, който се е срещнал с 45-годишен швед в ресторант в Стокхолм. Последният бе задържан на тази среща от служители на шведската служба за сигурност по подозрение в шпионска дейност в полза на Русия.

След инцидента се появи информация, че дипломатът е напуснал Швеция, но, както се оказа, това не се е случило. Във връзка с това шведското външно министерство поиска от посолството въпросния служител доброволно да напусне страната.

45-годишният швед е заподозрян в "незаконни разузнавателни дейности срещу Швеция". Според шведската полиция за сигурност СЕПО "той е бил нает от руски разузнавателен агент, който работи под дипломатическо покритие". Ако вината му бъде доказана, той е изправен пред шест месеца до четири години затвор.

Мъжът отрича своята вина. Той работи в Швеция в областта на високите технологии с информация, която според СЕПО е от интерес за чуждестранното разузнаване. Според местните медии заподозреният е роден в кралството и е шведски поданик. Арестуваният има собствена компания и се занимава с наука.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа