МВнР: Няма информация за пострадали българи при атаката в Барселона

Снимка: Архив

Към 10:30 ч българско време няма постъпила официална информация от испанските власти за пострадали български граждани при терористичната атака в Барселона, Испания, съобщиха от външното министерство. Българското посолство в Мадрид продължава да следи ситуацията и е в постоянен контакт с местните власти.

По официални данни, с които посолството на Република България в Мадрид разполага броят на загиналите е 13, 15 човека са тежко ранени, 23 са ранени по-леко и 48 са с леки травми.

Пострадалите хора са от 28 различни националности. Сред ранените са граждани на Франция, Германия, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Великобритания, Люксембург, Австрия, Канада, Еквадор, САЩ, Филипините, Кувейт, Пакистан, Тайван, Турция, Италия и Алжир.

Местните власти съобщават за вероятна връзка между взрив на къща на 17 август сутринта в крайморското градче Алканар, провинция Тарагона, опита за атентат в 1 часа през нощта на 17 срещу 18 август в Каламбрис, провинция Тарагона и атаката в Барселона. Това показва, че Каталуня е била подложена на мащабно терористично нападение, което се е развивало и има поне три оперативни фази. До момента не е постъпила информация за ранен или починал български гражданин при инцидента в Каламбрис.

Движението в центъра на градчето е блокирано. Туристите и гражданите чакат разрешение от органите на реда, за да могат да излязат от своите къщи.

Испанското правителство обяви тридневен национален траур от днес до 20 август. Днес в 12 ч местно време на площад „Каталуня” в Барселона ще се проведе официален акт за осъждане на атентатите, на който ще присъстват испанският министър-председател Мариано Рахой, както и лидерите на всички парламентарно представени испански партии.

Общественият транспорт в Барселона вече е почти напълно възстановен. Спирката на площад „Каталуня”, откъдето започна вчерашният атентат, остава затворена, както и две спирки на метрото в централната част на града. За семействата и роднините на пострадалите са отворени две зали на терминал 1 и 2 на летището в Барселона, където за тях се грижат представители на Червения кръст, каталунската полиция и гражданска защита.

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Испания: 00 34 913 455 761; 00 34 913 456 651

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа