МВнР с препоръки към българите в Япония заради рекордните жеги

След изключително обилните валежи, територията на цяла Япония беше обхваната от силна гореща вълна. На 18 юли температурите в префектурите Гифу, Киото, Сайтама и др. прехвърлиха 40 градуса, което в съчетание с високата влажност увеличава рисковете от топлинен удар, информира от МВнР.

До момента високите температури са причинили смъртта на 12 души, вследствие на топлинен удар, а над 10 000 са били хоспитализирани. По данни на Японската метеорологична агенция, след 22 юли т.г. се очаква нова гореща вълна. Японските власти призовават да се вземат мерки за предпазване от топлинен удар, против обезводняване и прегряване - както в домовете, така и при продължителен престой на открито.

Министерство на външните работи отправя препоръки към пътуващите до или пребиваващи в Япония български граждани да следят сайта на Японската метеорологична агенция (Japan Meteorological Agency) и указанията на японските власти; да приемат достатъчно вода и напитки, които възстановяват необходимите за организма соли и минерали (например “Pocari Sweat”, “Rich Calpis”, чай от ечемик и др.); да ползват слънцезащитни чадъри и шапки при продължително излагане на слънце.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България