МВнР: Транспортни стачки затрудняват пътувания в Испания

Министерство на външните работи уведомява за обявена от испанската преса поредица от стачки в транспортния сектор на страната, вследствие на които се очаква да има затруднение на нормалното протичане на масовото завръщане от отпуските на почиващите през м. август. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Според информацията, основните проблемни дати и точки са, както следва:

- летище „Прат” (Барселона) - служителите по сигурността на летището са в безсрочна стачка от 9 август 2019 г. Въздействието на стачката обаче е ограничено, тъй като е осигурено високо ниво на минималните услуги;

- авиокомпания Ryanair - предвиждат се стачни действия на територията на Испания на кабинния персонал на компанията на 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 и 29 септември (всички петъци и недели на месеца). Възможни са и стачни действия от страна на пилотите на компанията;

- наземен персонал на авиокомпания Iberia - очакват се четири дни стачни действия на летище „Прат” – Барселона (24 и 25 август), и на летище „Барахас” – Мадрид (30 и 31 август). Възможно е към тях да се присъединят и служители на компанията на летището в Билбао;

- стачни действия на служителите на паспортния контрол на летището в Палма де Майорка на 24 август. Вестник El Mundo отбелязва, че на тези дати по принцип се обслужват пътници, пристигащи от Обединеното кралство, България и Румъния;

- частични стачни действия на синдикатите от железопътния транспорт (RENFE) -предвиждат се осемчасови стачки на 31 август и 1 септември. Проведените предходни такива не са довели до сериозни затруднения.

При постигане на споразумения между синдикати, работници и работодатели е възможно стачните планове да претърпят промени.

В случай на нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Мадрид на следния телефон: +34 913455761 и в извън работно време на номер: + 34 913 456 651.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България