МВнР ще отбележи Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста

Снимка: Архив

Международният ден за възпоменание на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязан в Министерството на външните работи на 26 януари от 11.00 часа със специална програма, която ще бъде открита от заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева.

Ще бъде представена изложбата "Отвъд дълга" - проект на Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста "Яд Вашем" и подготвена за показване в България от посолството на Израел и Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Експозицията разказва за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта. За тези свои действия "Яд Вашем" ги обявява за праведници на света и връчва специален медал, гравиран с надписа: От признателния народ на Израел: който спаси един живот, спасява цяла Вселена".

Специално участие в програмата на събитието ще има и посланикът на САЩ в София г-н Ерик Рубин, който ще обяви имената на спечелилите стипендии "Благодарност към Скандинавия" на Българо-американската образователна комисия "Фулбрайт".

В рамките на програмата по отбелязване на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязано началото на кампанията по отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. По този повод Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Алек Оскар и писателят Виктор Барух ще връчат почетен знак и сертификат на Съюза на българските писатели и на Председателя на Висшия съдебен съвет Ралица Негенцова в рамките на кампанията на "Шалом" "75 години - незабравените лица на спасението".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България