МВР изкарва 20 000 полицаи за охрана на изборите

Снимка: Архив

Около 20 000 полицаи ще имат ангажимент към охраната на изборите, съобщиха от МВР, уточнявайки, че това е почти целият им ресурс.

"13 069 служители ще бъдат ангажирани пряко с охраната на секциите. След като се сменят, не по-малко от 20 000 души ще имат ангажимент за това", каза заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг във връзка с предприетите действия от МВР за обезпечаване на сигурността на вота. Той отбеляза, че целият ресурс на МВР ще бъде включен в охраната на изборния процес.

„Създадена е необходимата организация относно осигуряването на реда по време на провеждането на изборите. Във всяка една главна и областна дирекция ще има оперативни щабове, които се ръководят от директора на областната дирекция“, отбеляза Гребенаров.

„Има изградени 31 РИК в страната, като в Пловдив са 2, а в София – 3. Изборните места са 7 062 със 12 249 изборни секции, 162 са подвижни. 276 са временно разкрити в места за лишаване от свобода, лечебни заведения и домове за стари хора. Възможно е те да се намалят и увеличат при необходимост. Осигурена е денонощна охрана на секциите в събота, а служителите ще участват в транспортирането на изборните материали до съответните комисии“, разясни той.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов посочи, че на територията на София ще функционират общо 1581 избирателни секции, 8 от тях подвижни, в 291 изборни места. По думите му три РИК ще бъдат разпределени в зала „Универсиада“ и в зала „Арена Армеец“.

„Създадена е организация на база на предишен опит минимално да се затрудни движението в столицата“, увери той.

„Започна официалното закриване на кампанията, към момента обстановката е абсолютно спокойно и не са получени сигнали за нарушения в хода на изборите“, съобщи още ст. комисар Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България