МВР и военната полиция задържаха "опасни терористи" на тренировка в Сливен

МВР и военната полиция в Сливен задържаха опасни "терористи" на съвместна тренировка, съобщиха от ОД на МВР в града. Целта на занятието бе да се повиши нивото на съвместимост в действията на силите на реда и институциите при евентуална подобна криза.

Симулацията бе извършена на военния полигон "Ново село". Според сценария, на 19 април вечерта е бил получен сигнал в полицията за безразборна стрелба срещу цивилни граждани в центъра на Сливен. Драматичните събития са станали след постановка в драматичния театър. Наизлизане срещу публиката е била открита стрелба от две маскирани лица, които крещели на развален български език. Имало е много ранени. В тази ситуация директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков пое ръководството на временния оперативен щаб при терористична заплаха и разпореди необходимите действия.

Един от патрулните екипи на полицията, под прикритие, отвлече вниманието на стрелците, за да бъде преустановена стрелбата срещу невинните граждани. В това време "Пожарна безопасност и защита на населението" осигури специализирана техника за евакуация на гражданите. Бе създадено и безопасно трасе за линейките, които да откарат ранените в болница. Терористите успяха да избягат с лек автомобил. Колата им бе засечена от Тактическото звено за бързи действия към ОД на МВР. Оказана им бе въоръжена съпротива, полицай бе ранен.

Престъпниците продължиха с автомобила извън територията на града. От Областното пътно управление преградиха пътя с товарни машини. В преследването с бронирана техника се включи Групата за предотвратяване и пресичане на терористични атаки към РС "Военна полиция". Колата с опасните терористи бе блокирана. Бандитите бяха задържани.

"Решението за провеждането на тази тренировка бе взето на заседание на Областния съвет за сигурност", съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски. Подобно учение, на регионално ниво, се провежда за първи път в страната. Бригаден ген.Борислав Сертов бе гост на събитието и поздрави двете структури - на МВР и военната полиция - които извършиха "преследването, блокирането и задържането на терористите". Сливен е една от четирите области в страната, на чиято територия има военна полиция. Тя е подготвена да подпомага и участва заедно със служителите на МВР в кризисни ситуации, като разиграната на състоялото се учение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България