МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Жертвите на катастрофи от началото на годината досега са с 9 повече в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщиха от ръководството на МВР на специален брифинг в Националния координационен център за безопасно движение по пътищата, който вече работи.

Катастрофите са с 14 повече, а ранените - с 42.

"МВР може да въздейства чрез контрол и глоби, но ако всеки не осъзнае своята отговорност на пътя и не постигнем промяна на стереотипите на поведение на шофьори и пешеходци, няма са се справим с проблемите на пътя", каза вътрешният министър Младен Маринов.

"6413 са общо катастрофите по пътищата у нас тази година. До момента загиналите са 594, а ранените 8100", съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Проверките на пътя ще бъдат засилени. Операцията ще продължи дотогава, докогато трябва", каза още министър Маринов.

Целта е да има директна и бърза връзка между всички институции, отговорни за безопасността на пътя.

"От началото на годината са загинали 594 души, а са ранени 8100 граждани", съобщи от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По разпореждане на Ивайло Иванов тази вечер започва операция на МВР по пътната безопасност в цялата страна.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че в четвъртък и петък е констатирано усложняване на пътната обстановка и възходяща тенденция на инциденти. Това е наложило допълнително да бъдат взети мерки - включване на полицейски екипи от почиващите смени.

По празниците традиционно също ще има засилено полицейско присъствие по пътищата.

"Около 30 млн. лв. са събраните до момента глоби от нарушения", съобщи министър Маринов.

"Идеята за Националния координационен център е на едно място да работят институциите, които имат отношение към контрола по пътищата и дейностите, свързани с пътната безопасност, обясни при представянето вътрешният министър. В него съвместяват усилията си МВР, АПИ, пожарната служба, ДАИ. Идеята е да се получава бърза информация, за да се намалят щетите", посочи Маринов.

Освен това центърът има достъп и до всички пунктове, които извършват годишни прегледи на леки и тежкотоварни автомобили, следи се къде се провеждат ремонтни работи.

Центърът е отворен както за гражданите, така и за медиите.

"В момента, в който се получи сигнал на тел.112, той постъпва веднага в координационното звено", информира Младен Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България