МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Кадър от БТВ

МВР ще строи кризисни центрове по границата - в района на Елхово и Любимец, предаде БТВ.

Преди месеци проектите предизвикаха протести, заради страховете на местните, че там ще бъдат настанявани бежанци. От министерството подчертаха, че центровете ще бъдат ползвани при бедствия и критични ситуации.

Двете площадки ще струват близо 8 млн. и 400 хил. лева, а парите са от ЕК. И двете ще се правят вътре, в поделенията на МВР и ще са под охрана. Планирано е да са зад стоманобетонни огради, с вътрешни КПП-та и осветени с прожектори.

"Теренът тук, в Елхово е на територията на граничната полиция и е 27 декара, а вторият - в Любимец е 16 декара. Площадките ще са оборудвани с ток, вода и канализация, ще има изградени комуникации. В Елхово обаче искат повече яснота за новите центрове. Всички виждаме,че темата с бежанците е пиперлива. Ние не сме имали проблеми с такива хора и мисля,че е спокойно на този етап", обясни кметът на Елхово Петър Киров.

От МВР уверяват, че ще ползват и двете площадки не само при и кризи, а и за тренировъчна дейност. "Ако онагледим дори със ситуацията в Албания - там хората ,които останаха без подслон нямаше къде да отидат и как да бъдат настанени. Т. е това е възможност на МВР и на държавата да увеличи капацитета си за адекватна реакция при някаква криза", обясни Николай Николов - директор на служба "Миграция" към МВР.

Площадките могат да се използват за тренировки и при кризи, смятат и от Граничната полиция. "Имаше миналата година един пожар - пак в района на Елхово. Където изгоряха за щастие само къщи, които бяха необитаеми. Възможно е да възникнат и други кризи. Може да бъде използвана и чисто за различна тренировъчна дейност. Защото теренът е достатъчно голям, за да каца хеликоптер -като резервна площадка...", посочи и главен комисар Светлан Кичиков - директор на Гранична полиция.

В момента миграционният натиск в района е нулев. А от общината признават, че дори и по време на бежанската криза през 2014-та мигранти не са имали свободен достъп до града.

От МВР заявиха още, че ситуацията по границата е спокойна. До момента у нас са направили опит да влязат около 1000 души, но 820 от тях вече са върнати обратно от миграционните служби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България