МВР разби група каналджии, отвлекли дете на преселници за откуп

Снимка: Архив

Криминалисти на Главна дирекция "Национална полиция" установиха и задържаха 13 души, заподозрени в каналджийство и изнудване. В операцията, проведена под надзора на прокуратурата, активно са участвали и служители от ОДМВР-Хасково и СДВР.

В Свиленград и София са задържани общо 13 български граждани, съпричастни към извършено изнудване на семейство от Ирак, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Чужденците, които на 16 април т. г. преминали нелегално границата ни с Турция, били засечени на зелената граница със 7-годишното им дете. Те обяснили, че каналджии са отвлекли едногодишната им дъщеря. Заедно с тяхна роднина и други нелегални мигранти, качили детето в автомобил и го отвели на неизвестен адрес, а после започнало изнудването за пари.

След сигнала, стартирали и незабавни оперативни действия на територията на Свиленград, където криминалистите задържали 9 български граждани, заподозрени за участие в извършеното престъпление. В хода на операцията, на територията на София, криминалистите засекли автомобил, в който заедно с осмината чужденци било открито и детето. Спряна е и ескортиращата ги кола. Задържани са четирима мъже от Харманли, които са оказали яростна съпротива при ареста.

Работата по образуваните две досъдебни производства – за изнудване и незаконно подпомагане на чужденци продължава под надзора на прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право