МВР с акция срещу иманярите в три области

Антични и старинни предмети от различни епохи са иззети при специализирана операция на територията на три области в страната, съобщиха от МВР.

Специализираната операция, под ръководството на ГД “Национална полиция“ – сектор „Културно-исторически ценности“, се проведе на териториите на областните дирекции Пловдив, Стара Загора и Кърджали.

Вчера, около 17.30 часа, в кв. "Железник" в Стара Загора, е спрян за проверка лек автомобил "Дайхатсу", управляван от 41-годишна жена, с която пътували двама мъже, на 43 и на 46 години, всички от Стара Загора. При извършените на място процесуално-следствени действия са намерени и иззети 9 римски монети, римски пръстен, старинна апликация от бял метал и 3 металдетектора, а при претърсване на две обитавани от тях жилища в града - старинна украса от бял метал и три медни предмета - части от антични съдове.

Над 150 монети и металдетектор бяха открити и в частен дом в Джебел при извършените процесуално-следствените действия на криминалисти на ОДМВР-Кърджали.

На 1 декември, на територията на Пловдив, бе пресечен канал за търговия с културни ценности. При претърсванията бяха открити общо около 820 монети и различни артефакти от Античността и Средновековието с много висока историческа стойност, предназначени за износ в чужбина. В хода на разследването, проведено под наблюдение на прокуратурата, бяха събрани доказателства за 44-годишен пловдивчанин и 49-годишен столичанин, които изкупуват археологически ценности от иманяри в България и ги предоставят за продажба в чужбина. Двамата бяха задържани в момент на сделка.

Повдигнати са им обвинения за държане на културни движими ценности и за разпространение, а с прокурорско разпореждане мярката им за задържане бе удължена до 72 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право