МВР: 60% от децата не се чувстват сигурни в училище

Снимка: Архив

Изследване на Института по криминалистика и криминология показва, че около 60 на сто от децата не се чувстват сигурни в училище, каза на конференция срещу насилието в учебните заведения Красимира Чобанова, началник сектор "Детска престъпност" в МВР.

Основните причини за агресията в училище са социално-икономически, свързани с различния начин на живот на семействата в България, материалните затруднения и начина на разбиране какво са децата, каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

„Постоянно се сблъскваме със ситуации и със случаи, в които виждаме, че това разбиране, а именно, че децата са ценност, като че ли не се прилага на практика винаги. За съжаление, много деца са жертви на различни конфликти. Самите те са свидетели ежедневно на насилие - насилие по пътищата, насилие в новините. Темата за агресията не е само темата за агресията в училище.“, коментира Сачева, цитирана от БНР.

През изминалата година са отчетени с 455 повече инциденти с деца в сравнение с предишната, а случаите на агресия и тормоз са нараснали с 396, посочи тя.

В около една пета от училищата и детските градини има назначен психолог или педагогически съветник, а Просветното министерство е поела ангажимент следващата година да ги увеличи, но необходимата бройка няма да се достигне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование