МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране

Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

България е сред страните с най-големи проблеми

Пенсионната възраст да бъде увеличена и да бъдат предприети мерки повече жени да работят. Това са част от мерките за увеличаване на работниците, които предлага зам.-управителят на МВФ Тао Джан. “За да могат по-възрастните хора да останат на пазара на труда, трябва да се подобри здравеопазването”, добавя той.

Очаква се в следващите 30 години населението на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа сериозно да се понижи заради ниската раждаемост, високата смъртност и миграцията, пише изданието Emerging Europe, позовавайки се на доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Според доклада България, Латвия, Полша и Украйна ще изпитат най-големи трудности. Очаква се до 2050 г. работната ръка в тези страни да се понижи с до 30%. Ситуацията е подобна и в държави като Сърбия и Словакия, където свиването ще бъде с около 20%. На фона на застаряващото население миграцията от държавите изостря проблема.

“Комбинацията от намаляване на предлагането на работна ръка, по-ниска производителност на по-възрастните работници и усилващия се натиск към публичните финанси може да струва на тези държави по 1% от БВП на година”, каза Джан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес