МВФ предупреди за опасност от нов имотен балон в Испания

Международният валутен фонд (МВФ) отправи искане към Испания да следи цените на недвижимите имоти, поради възхода на пазара на имоти след години на криза, пише El Pais.

След като анализира статистическите данни от края на 2017 г., фондът е открил ранни признаци на "леко надценяване", въпреки че подчерта, че все още не е налице нов балон на цените на жилищата в Испания.

"Въпреки че досега няма ясни доказателства за общата надценка на цените на жилищата, важно е, че Банката на Испания разполага с изчерпателен набор от инструменти, за да може да действа своевременно, ако се появят несъответствия", казва МВФ в годишния си доклад за Испания.

"Цените на жилищата са се увеличили през последните години, макар и от ниско ниво и без признаци за бум на строителството. Въпреки че все още няма ясни доказателства за значително отклонение на цените, властите трябва да бъдат бдителни. Наборът от инструменти на макроравнище трябва да бъде разширен, за да се справи с потенциалните рискове за финансовата стабилност ", пишат анализаторите.

МВФ смята, че цените на жилищата са се увеличили с около 15% между 2014 и 2017 г., но продажбите се поддържат от съществуващия жилищен фонд, а не от нови жилища. Друга промяна от дните преди кризата е, че процентът на собственост върху имота е спаднал от 80% на 77%, тъй като хората все повече се насочват към пазара на наемите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа