МВФ: Световната икономика е в криза

Според Международния валутен фонд (МВФ) световната икономика расте толкова бавно по време на световна финансова криза. Експертите виждат причините за това в търговските конфликти и геополитическите рискове, пише БГНЕС. Според МВФ през 2019 г. глобалната икономика ще нарасне с три процента. Това е най-лошата цифра след кризата през 2008-2009 г.

Това са заключенията на доклада „Перспективи за развитието на световната икономика: глобален спад в производството, растеж в търговските бариери“, публикуван от МВФ във вторник, 15 октомври.

През 2020 г. глобалната икономика очаква растеж от 3,4 процента, се казва в документа. В същото време МВФ прогнозира забавяне на растежа на повечето световни икономики. Така икономиката на ЕС според доклада през 2019 г. ще се увеличи само с 1,2 процента, а през следващата – с 1,4 процента. Причините за това развитие според експертите са търговските конфликти между отделните държави (преди всичко спорът за митата между САЩ и Китай), както и „несигурността, свързана с геополитическите рискове“.

Според експерти на МВФ ръстът на руската икономика през 2019 г. ще бъде 1,1 процента. За сравнение: Световната банка прогнозира икономическия растеж за Русия тази година в рамките на един процент. Прогнозата на МВФ за Руската федерация за 2020 г. е 1.9 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика