Мега турнирът на УЕФА

УЕФА си има нов мегатурнир и без помощта на ФИФА. През настоящата кампания Шампионската лига се превърна в арена на първенствата от Топ 5. Оказа се, че на 1/8-финалите в турнира на богатите няма място за „дребни риби“. Това е равносметката след последния съдийски сигнал в груповата фаза. Всички 16 отбора, достигнали до елиминациите, са от водещите шампионати на Стария континент. Може би е временно явление, резултат от жребий, или просто чист късмет, но е факт. Преди година „Ню Йорк Таймс“ разкри, че световната футболна асоциация води тайни преговори с топ клубовете за формирането на нов супер турнир. Е, и без пъкления план, той реално е факт. През последните 5 издания на турнира все имаше по някое изключение - „Порто“, „Аякс“, „Базел“, „Шахтьор“ (Донецк), „Бешикташ“, „Бенфика“, ПСВ, „Динамо“ (Киев) и „Зенит“. Сега дори и те не са достойни за място в Шампионската лига през пролетта.

Премиършип на Англия и този път държи фронта. След като през изминалия сезон финалът бе под флага на англичаните („Ливърпул“ - „Тотнъм“), сега всички 4 представители на страната продължават напред. Същото важи за Испания - 4 тима от Ла Лига също остават в голямата игра на турнира на богатите. От Серия А отборите са 3. Същи брой са и от Бундеслигата, а ПСЖ и „Лион“ представляват френската Лига 1. Толкова! Нито един друг тим, представител на първенство извън Топ 5, не успя да финтира ситото на групите. За първи път елиминациите ще бъдат съставени от отбори от едва 5 държави. Така през пролетта най-големият аутсайдер в надпреварата според букмейкърите ще бъде... „Лион“.

Сериозна реклама на настоящото издание на Шампионската лига направи и още един факт – този сезон е най-резултатният в историята. В групите паднаха общо 308 гола през есента. Лука Модрич от „Реал“ (Мадрид) счупи досегашния рекорд от 306 попадения, а Гонсало Игуаин от „Ювентус“ вдигна летвата на 308.

И „Байерн“ влезе в дебелата книга на турнира. Баварската машина стана №1 в груповата фаза, след като записа шести пореден успех – 3:1 над „Тотнъм“. Играчите, водени от временния наставник Ханзи Флик, затвориха цикъла с голова разлика от +19. И всичко това още преди да дойде най-интересното – елиминационната фаза. Жребият за нея е в понеделник от 13 часа българско време и ще бъде повече от любопитно кой срещу кого ще се изправи. Сигурно вече е само, че мегасблъсъци ще има още на 1/8-финалите през февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят