Меглена Кунева: Антикорупционният закон трябва да бъде приет от този парламент

Меглена Кунева

Този парламент трябва да приеме антикорупционния закон. Щом има работещ парламент, този закон трябва да се приеме, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Тя увери, че законът не е нещо необикновено, което не съществува в другите страни.

"С антикорупционния закон проверяваме имуществото на хората, които имат достъп до власт и пари, включително и до оперативни програми, и проверяваме за конфликт на интереси", каза Кунева, предаде БТВ.

По думите й навсякъде, всяка една цивилизована и демократична държава има тези механизми, за да може хората да се убедени, че публичните средства се пазят, преди да е станало късно.

"Ние говорим за предотвратяване на корупцията, а не вече за самото престъпление, което е друго нещо", заяви Меглена Кунева.

"Когато знаеш, че ще те проверят, когато знаеш, че ще се види имуществото ти, тогава, предполагам много хора, които иначе биха се изкушили да си затворят очите - и да не упражнят достатъчен контрол, или да се облагодетелстват, няма да посмеят да го направят", добави Кунева.

Вицепремиерът коментира темата за антикорупционния закон на форума "Подходи и форми за привличане на българската научна диаспора за работа в мрежа".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика