Меглена Кунева: Cherchez la femme!

Меглена Кунева

В поредица от силуети вестник “Труд” представя на прощаване министрите от кабинета в оставка

 

В България политическото оцеляване е дисциплина за гросмайстори предвид на това колко кал и мръсотия генерира родното блато и какви неземни хищници върлуват из дълбините му. Лавирането между тях, техните и чуждите икономически интереси и преди всичко умелото замазване на очите на избирателите изисква доста дебелокожие и почти завидно безочие.

Особено когато се проточи във времето... примерно за 15 години.

Разбира се има "динозаври на прехода", които си пътуват с нас от 1990 г. насам ведно със съпътстващите ги призраци на отшумели партии, идеи, доктрини, политически и "бизнес" лидери и вече 25 години продължават периодично да разравят тинята на дъното и да изкарват смрадливо-задушливи газови облаци на повърхността на блатото. Но да признаем, че малцина успяват да яздят голямата кафява вълна с майсторлъка на Меглена Кунева.

Изразът „Cherchez la femme! („Търсете жената!“) е въведен в средата на ХІХ век от Александър Дюма-баща (в най-дългия му роман „Мохиканите на Париж“) и през вековете се е утвърдил като клише в булевардно-криминалния жанр в смисъл, че в дъното на всяка афера обикновено е замесена поне една представителка на нежния пол. И никога за добро, както всички знаете - иначе нямаше да има интрига да стигнем до края на четивото/филма/сериала.

От влизането си в политическия живот на България в началото на века дамата в нашия случай през годините участва в няколко „афери“ (наричани у нас „държавно управление“), на които като граждани бяхме свидетели, жертви, второстепенни участници, но преди всичко декор. И щем-не щем, ще си ги спомняме и носим последствията от тях. Да отворим родния политически паноптикум!

Понесена на гребена на еуфорията от „Завръщането“ през 2001 г., г-жа Кунева беше назначена за заместник първи дипломат, а на следващата година и за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. С образа на „човека ЕС“ в едни доста невежи за масовия българин времена Меглена Кунева си присвои ореола на „гуру“ на скромната за времето си секта на евроориентирани българи и поведе безпросветните към Брюксел като главен преговарящ на България.

През 2005 г. България се сдоби с „тройна коалиция“ и правителството й, оглавено от Сергей Станишев. Като „човек на царя“ (в Републиката) и самопровъгласен национален експерт по ЕС г-жа Кунева запази ролята си на „първи български европеец“. В този отрязък от време Европа неистово търсеше някого, който да говори бюрократичния език на институциите й, а ние й налагахме „експерта си“ да събира медали и грамоти от името на България и слави името родно. И така препрограмираното от Брюксел приемане на страната ни в ЕС се сбъдна през 2007 г. и разбира се, изпратихме единствения си „подготвен човек“ за европейски комисар - Меглена Кунева. Колко направи за защитата на потребителите в България като лице на ресора, е спорно.

Още варите домашна ракия, нали?! За кредити не питайте!

В качеството си на „европейското лице на България“ през 2009 г. г-жа Кунева изнесе на гърба си последните издихания на НДСВ и спечели две места в Европарламента, но предпочете да остане още няколко месеца в Европейската комисия - там е „кярът“ в крайна сметка. През 2011 г. Меглена Кунева бе издигната от легион заблудени артисти и общественици за кандидат за президент, завършвайки на трета позиция с 14 % от гласовете на българските избиратели. Окрилена от този успех, в края на годината г-жа Кунева събра достатъчно съмишленици, за да се опита да възкреси зомбито на НДСВ под формата на Движение „България на гражданите“ (ДБГ). С краха на кабинета „Орешарски“ през 2014 г. ДБГ намери достатъчно избиратели, за да влезе в Народното събрание и да се включи в общата група на хранещите се с умрели политически идеи, наречена Реформаторски блок. В коалиция с ГЕРБ Меглена Кунева си извоюва поста вицепремиер по европейските въпроси и щеше кротко да харчи милиони за шапки и тетрадки заради наближаващото българско председателство на ЕС, ако сривът на един от политическите й партньори не й връчи портфейла на образованието. С последното успя най-накрая да бръкне в окото на масовия българин и с основание се готви за напускане на кораба.

***

Дали не е време да помислим за въвеждане на срок на политическа годност за избраниците ни? Няма да е първото, с което сме световен прецедент. Така и така сме се хванали да променяме Изборния кодекс.

 

На реверите дрънкат медали

За външния наблюдател политическата кариера на Меглена Кунева несъмнено буди уважение. В крайна сметка с какви умения оставаш на повърхността няма значение, стига да си осигуряваш достатъчно наивници да те подпират там. Политическо признание се нарича. Идва под формата на почетни ордени от Испания, Франция, Португалия, Италия, Малта и с титли за пиар нуждите на европейската пропагандна машина - „Европеец“ и „Европейски комисар“ на годината.

 

За нея

Имам мечта

Имам мечта! Имам мечта президент на България да стане човек, преживял екзистенциална криза за вземането на това важно решение да се кандидатира за държавен глава; човек, запазил своята ранимост. Меглена Кунева!

Кинорежисьожрът Иглика Трифонова при номинирането на г-жа Кунева за кандидат-президент, 2011 г.

Да не се създават игрички

Подкрепяме Меглена Кунева за президент, за да има уважение към всички. Важно е да се гласува „за“, а не „против“. Да не се търсят интриги и да не се създават някакви интересни игрички.

Симеон Сакскобургготски, бивш премиер, 2011 г.

Последната кукувица

Каквото и да говорим, г-жа Кунева е последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо.

Иван Костов, бивш премиер, 2012 г.

Защо да трябва да разбира от образование?

От министъра се очакват две неща - да провежда политика и да носи отговорност. Политиката е начертана и приета в партията, от която произхожда министърът. Що се отнася до отговорността, тя минава през избора и назначаването на хора, които разбират материята, познават сектора и с труда си ще проведат политиката. Така че в случая не е правилно Меглена Кунева да бъде питана какво разбира от образование.

Иван Стамболов-Сула, 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети