Медиен мастодонт се появи в Унгария

Снимка; Архив

Унгарският премиер Виктор Орбан даде зелена светлина за сливането на стотици проправителствени медии в огромен конгломерат, въпреки критиките, че това ще му даде почти пълен контрол над медийния сектор, предаде АФП.

Миналата седмица над 400 телевизии, сайтове, радиостанции всекидневници и всички регионални вестници бяха дарени от собствениците си на фондация, създадена през август и оглавена от приближен на Орбан.

Премиерът от своя страна подписа декрет, който посочва, че сливането е “от национална стратегическа значимост за обществения интерес”. По този начин националната комисия за защита на конкуренцията или медийния регулатор нямат право да извършват проверки на легитимността на тази стъпка.

Новият конгломерат е наречен Централноевропейска прес и медийна фондация и включва медии, които досега бяха собственост на свързани с властта фигури. Шеф на фондацията мастодонт е доверено лице на Орбан - Габор Лискай, който отхвърля твърденията на критици, че властта съсредоточава медиите под общ чадър с цел по-лесното им и пълно контролиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа