Медитация помага на болни от рак и с високо кръвно

Шри Шри Рави Шанкар

Индийският гуру Шри Шри Рави Шанкар и д-р Фари Саатчоглу от Осло дойдоха в София

Йога учителят разкрива древни техники за концентрация в НДК

112 тайни техники за постигане на мир със себе си

Шри Шри Рави Шанкар - духовният учител, променил съдбата на над 350 милиона души в над 160 страни по цял свят, проведе снощи уникален мастър клас по медитация в Зала 1 на НДК. Двудневната програма “Разкриване на безкрайността” продължава и тази вечер. В две двучасови лекции гуру Рави Шанкар ще разтълкува пред аудиторията древния индийски текст Вигян Байрав, в който още преди 5000 г. са описани 112 тайни техники за медитация, чрез които може да постигнем мир със себе си и усещане за безкрайността.

Преди двете занятия Рави Шанкар се срещна с журналисти, пред които сподели няколко думи на мъдрост. Два са основните проблеми на млaдитe хoрa - aгрecиятa и депресията, каза той. За да им помогнем да намерят себе си, трябва да ги научим как да се освободят от тези две неща. Според него това може да стане чрез дишaнeтo и мeдитaциятa.

За ползата от медитацията лекция изнесе професорът по молекулярна и клетъчна биология в университета в Осло д-р Фари Саатчоглу.

На ексклузивната среща със световноизвестния индийски гуру д-р Фари Саатчоглу, накара всички присъстващи в залата да медитират. Той изнесе презентация за научните си изследвания върху образуването на раковите клетки и значителното намаляване на риска от ракови заболявания с практикуване на йога и медитативни дихателни техники. Д-р Фари разказа как стресът влияе на повечето болести и как точно медитационните практики могат да помогнат за преодоляването на проблемите, свързани с кръвното налягане и други болести. Специално внимание той посвети на изследванията напоследък, които сочат добри резултати при борбата с рака и ги нарече удивителни. Специално внимание той обърна върху ролята на медитацията върху развитието на раковите клетки при рак на гърдата и рак на простатата. Ефектът є върху имунните клетки също е поразяващ, допълни той.

Медитацията и дихателните упражнения по йога са изключително “лекарство” - с огромна полза за всеки и в това няма никакво съмнение. “Това го усетих още като бях студент по медицина и досега го ползвам. Затова започнах да правя изследвания по тези теми”, сподели д-р Фари.

Всички искат да се чувстват добре и компонентите на това благосъстояние са здраве, щастие. Къде обаче да ги намерим - психологическото здраве е много важно, тялото също. В здравето обаче се включва освен физическото и интелектуално здраве, за да можем емоционално да се чувстваме в баланс. Особено важно е да се грижим за негативните емоции, които често се появяват, да се чувстваш социално свързан с хората около теб, на работа, с приятелите, вкъщи. Духовната сила е онова, което дава много на човека.

Според д-р Фари хроничният стрес разчупва колелото на благосъстоянието. И именно той предизвиква 80% от заболяванията. Стресът и негативните емоции понякога са толкова шокиращи за организма, че могат да преобърнат живота на човека. “Когато сме стресирани много по-лесно се разболяваме, а това е актуално точно за този сезон, когато грипът обхваща много хора”, специално натърти той.

Умът и тялото са едно е известна максима. А родоначалникът на съвременната медицина Хипократ е казал: “Искам да се запозная с човека, преди да се запозная с пациента”. Това казва всичко. И ако можем да се справим със стреса, тогава системите - имунна и ендокринна, ако са в подкрепа една на друга, водят до благосъстояние на целия организъм.

Много интересен коментар направи още д-р Фари Саатчоглу. Той посочи, че ако медитираш редовно осем седмици, след това можеш да промениш структурата на мозъка дори и при възрастни хора. Запитан дали има изследван ефект при болни от алцхаймер, той обясни, че основавайки се на еластичността на мозъка, всичко е възможно. Засега са правени опити в Канада. След медитация при такива болни засега има показатели, че тези практики са повлияли на болните, но засега всичко е в много ранен стадии. Ползата от медитацията обаче е очевидна, отбеляза той.

Д-р Фари два пъти е награждаван със Special Cancer Program Award.

Индийският гуру Шри Шри Рави Шанкар е в България за трети път. Повече от 50 000 участници вече са преживели “Разкриване на безкрайността” в единственото по рода си световно турне. Всички билети за лекциите му в зала 1 на НДК са изкупени. Той сподели пред “Труд”, че много харесва българите, които по негово мнение са много духовен народ и са извънредно мили хора. За първи път Рави Шанкар прави голям семинар в страната ни през 2009-а, а след това и през 2012 г.

През последните 38 години, Шри Шри пътува и изнася семинари по цял свят. Основаните от него международни организации, сред които “Изкуството да живееш” (The Art of Living) и “Международната асоциация на човешките ценности” (The International Association for Human Values) са докоснали и променили хиляди животи в цял свят, както в сферата на йога, така и чрез хуманитарни и социални проекти. Шри Шри Рави Шанкар е основател на една от най-големите хуманитарни организации в света. Той е почетен гражданин на редица държави и е номиниран е за Нобелова награда за мир. Сп. “Форбс” го поставя сред 5-имата най-влиятелни индийци. Рави Шанкар е почетен гост и лектор на някои от най-важните конференции в света, включително на ООН, Европейския парламент и много други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл