Медицинските сестри продължават протестите, настояват за стартова заплата от 1120 лева

Снимка: Архив.

Медицинските сестри настояват стартовата заплата за всички медицински специалисти да е равна на две минимални работни заплати или 1120 лева. Те не са съгласни да се достигне само размерът по Колективен трудов договор от 950 лева, както посочва правителството, по повод отпуснатите 50 милиона лева за увеличение на заплатите им. Това коментира пред БНР Мая Илиева, организатор на протеста на медицинските сестри в социалните мрежи.

"На всичкото отгоре се говори за медицински специалисти, главно, които са в болници, което не значи, че това ще обхване всички здравни специалисти. Има специалисти, които работят в детско-училищно здравеопазване, в домове за медико-социални грижи, в старчески домове, ДКЦ и в затвори, да не говорим, че на много места вече тази основна заплата е достигната - 950 лв. Там няма да има никакво увеличение. Затова ние държим на нашето искане от две минимални работни заплати за професията "здравен специалист" - рехабилитатори, и фелдшерите, въобще не знам дали ще отидат само за заплати, както предишните 30 милиона отпуснати", обясни още Илиева.

"До националния протест на 15 май в столицата ще се организират протести по места", добави Илиева:

"Протести ще бъдат организирани, тъй като в много от градовете също така имаше натиск и ние обещахме заедно с г-жа Манолова, че ще обикаляме градовете, където наистина е упражнен натиск върху хората да не протестират".

50-те милиона лева, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се достигне минималната начална заплата, записана в Колективния трудов договор от 950 лева.

Министър Кирил Ананиев обясни, че ще има и нова методика за разпределение на средствата за персонал - както е обещано на съсловието при последните разговори и след продължаващите протести: "Ще направя методиката да бъде справедлива, но на базата на определени принципи за разпределение на разходите за персонал".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве