Медицински сестри от цялата страна готвят национален протест

Снимка: Архив

Национален протест готвят медицинските сестри от цялата страна в петък пред Министерство на здравеопазването. Основните им искания са за стартова работна заплата от две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Обясняват, че често им се налага заради ниското заплащане да работят извънредно и на две работни места.

Петя Недкова, член на ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:

"Това е последният вик на хората, които искат да бъдат по някакъв начин задържани в България и да бъде спасена професията. Ние от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи искаме достойни заплати в системата и за разпределяне на парите така, както трябва да бъдат разпределени, така че да стигат и до професионалистите по здравни грижи".

Пред "Хоризонт" старшата сестра Лора Маринова от столичната Пета градска болница посочи, че ниското заплащане и лошите условия на труд са довели до сериозните кадрови проблеми:

"Лечебните заведения не могат да функционират без сестри, лаборанти, акушерки. Работим на две-три места. От прекалена умора нашето здраве се губи".

Секторът настоява също за цялостна държавна политика за работата на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, физиотерапевти.

От звуковия файл можете да чуете репортажа на Гергана Хрисчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България