Медицински сестри протестираха в подкрепа на Мая Илиева

Медицинските сестри и лекарите от различни градове излязоха на протест в подкрепа на своята уволнена колежка Мая Илиева.

Протестът се състоя пред болница "Токуда" тази сутрин. Припомняме, че жената бе дисциплинарно уволнена от болницата, тъй е основен организатор на протестите на сестрите в последните месеци. Уволнението й предизвика вълна от силно възмущение сред колегите й от цялата страна, тя получи категорична подкрепа и от омбудсмана Мая Манолова.

Медицинските сестри искат оставките на съсловните и синдикалните лидери от КНСБ. Те изразиха тревогата си от това, че имунитета на Илиева като синдикален лидер е бил свален, без да бъде изслушана и без никаква възможност за защита, което според тях показва, че не могат да очакват каквато и да било защита от КНСБ. Сестрите са готови за създаването на синдикална организация на съсловието. Планират се протести в други градове на страната, а на 10 септември те ще излязат на национален протест.

"Излизаме всички, които не са работа. През септември започваме масови протестни действия и този път ще бъдем много твърди и безапелационни. Всички ние се борим за адекватно на труда и квалификацията ни заплащане. Всички пациенти и колеги днес поставиха светло сини лентички в подкрепа на Мая. Всички са наясно - виждат как една сестра работи по много часове, как работи дори с абокат, защото е по-болна от болните и въпреки това тя обслужва по 20-30 човека и се раздава на 100%", каза пред "Труд" главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева.

''Министърът излъга всички медицински сестри той обеща, че от 1 юли всички ще получават по 950 лв. както е записано в колективния трудов договор, премиерът също обеща, те не изпълниха обещанието си и излъгаха всички. Ето за това сега идват и наказанията, водачката на протеста Мая Илиева е показно уволнена за назидание на останалите'', каза омбудсманът Мая Манолова.

Аз поех ангажимент, че ако министърът не си свърши работа ще направя закон за съсловните организации в здравеопазването с моите колеги. Следващата седмицата ще го обсъдим и внесем в парламента, за да няма вече оглушки. В момента има огромен глад за медицински сестри в Европа и е въпрос на време кога ще си тръгнат от България обидени от отношението на институциите, допълни още Манолова.

На въпрос на "Труд" до кога ще ходи по протести, за да решава проблеми на хората Мая Манолова отговори: ''Институциите не си вършат работата и само обещават и не изпълняват защото лъжат хората. В конкретния случай властта призна, че исканията им са справедливи и обещаха, че ще увеличат заплатите на медиците но те не изпълниха своето обещание. Мая Илиева е много смел и вдъхновяващ човек, но тя не е сама - в момента има 30 хиляди като нея".

Самата Илиева днес поясни, че целта на видеото била да покаже на ръководството на болницата нередност. Тя заяви, че ще се обърне към съда за неправомерно уволнение. Илиева обвинява и синдикатите от КНСБ, че не са я подкрепили и са я сплашвали, за да не говори публично за определени теми. Протестът днес премина и пред сградата на Министерството на здравеопазването като протестиращите стигнаха до там с метрото с тях плътно бе и Манолова. Недоволството завърши пред сградата на КНСБ където всички поискаха оставки и изказаха своето недоволство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България