Междуведомствена комисия определи статута на тракийско светилище над езерото Клептуза

Междуведомствена комисия от 14 представители на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство), МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройство), МЗХ (Министерство на земеделието и храните), на областната управа В Пазарджик и общинската администрация във Велинград и Регионалния исторически музей заседаваха в продължение на 3 дни в СПА столицата на Балканите за статута на тракийско светилище над езерото Клептуза.

След куп замервания, огледи и изслушване на специалисти от компетентните органи междуведомствената комисия изготви предложение за определяне на границите, режима на опазване и статута на „Тракийски комплекс IV-I век преди Христа” в местността „Свети Пророк Илия” над езерото Клептуза. Според експертите археологическият обект е с местно значение.

Издаването на заповедта от министъра на културата Боил Банов за определяне на статута ще даде възможности за опазване на археологическия обект и финансирането му по проекти за допроучване, консервация и реставрация, коментират от Община Велинград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони