Международен панаир на традиционните занаяти започва в Етнографски музей „Етър”

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти се провежда в Етнографски музей на открито „Етър” от 6 до 9 септември. Официалното откриване е на 7 септември от 11:00 ч. Събитието е под патронажа на  председателя на Народното събрание на Република България, Цвета Караянчева. Организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“, съобщиха от МК.

Тази година майстори от 13 държави ще вземат участие в Панаира. Занаятчиите са от Азербайджан, Германия, Естония, Иран, Латвия, Литва, Република Южна Африка, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария и България. 27 са чуждестранните гости, а 54 – българските.

Важен акцент по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти е Майсторската надпревара, която тази година е по каменоделство. В съвременността този занаят не е запазена територия само за мъжете, тъй като участие в надпреварата вземат и две жени. В Младежката секция към Майсторската надпревара се включват трима ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Вечерта на 8 септември журито ще обяви решението си. Победителят от Майсторската надпревара става носител на голямата награда „Сребърна хлопка”, а от Младежката секция – на „Бронзова хлопка”.

На Международното изложение - базар на традиционни занаяти майсторите от 13 държави ще представят своите изделия пред посетителите в музея. В дните на Панаира е обособено изложение базар „АртЗона”, където съвременни творци представят свой прочит на традиционните занаяти. Публиката може да види развитието и модерното приложение на различни стари техники за шиене, плетене и украса. През всеки от дните на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти ще има и богата фолклорна програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони