Международният валутен фонд: БГ доходите трябва да стигнат средноевропейските

България бележи силно икономическо възстановяване, но основното предизвикателство пред управляващите e доходите на хората да са по-близки до равнищата в напредналите страни членки на Европейския съюз. Това пише в оценката си екипа на Международния валутен фонд след редовната му мисия в страната.

“Все още има много дълъг път, който трябва да бъде извървян, за да може нивото на доходите да достигне средноевропейските стойности. Подобряването на достъпа до образование и последващо обучение е изключително важно, за да се посрещне сложният и задълбочаващ се проблем с липсата на квалифицирана работна ръка”, отбеляза ръководителят на мисията на фонда у нас Йорг Декресин.

Фондът дава положителна оценка за фискалната политика, заложена в бюджета за 2018 година и за прогнозите за ръста на БВП в краткосрочен план.

“Подкрепяме усилията на България за влизане в механизма, предхождащ въвеждането на еврото”, заяви той и допълни, че валутният съюз ще донесе ползи, но и нови отговорности на страната.

МВФ прогнозира икономиката ни да расте с 3,9% през 2018 г. В оценката си от фонда споменават и стрес тестовете от 2016 г., които показаха, че банковата система като цяло е устойчива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика