Международни специалисти ще оценяват къщата музей на Яворов

Музеят на Яворов

Подготвяме се да придобием, чрез публичната продан, къщата-музей на Яворов. Извършва се в момента обследване за тежести, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред БГНЕС.

Ние сме задължени да пазим интереса на данъкоплатеца, т.е. няма как на сляпо да купим какъвто и да е имот, дъпълни той.

"Поискахме оценка на стойността на имота от трима международни оценители, за да сме сигурни, че това, което правим, отговаря на обществения интерес”, каза още Чобанов.

Той беше категоричен, че това не намалява желанието на общината да добие обекта, за да поддържа литературния музей в добра форма. Според кмета на София Йорданка Фандъкова общината или държавата трябва да придобие къщата на известния поет и революционер, която бе обявена за продажба от частен съдебен изпълнител .

Обявата за търга за къщата на Яворов бе публикувана на 11 октомври 2018 г., а имотът, който се намира на ул. „Г. С. Раковски“ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лева. От обявата стана ясно, че търгът трябва да приключи на 16 ноември т.г.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля. Въпреки че е паметник на културата, в момента къщата е частна собственост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България