Между 10-15 на сто сред малолетните и непълнолетни в България са потърпевши от трафик на хора

В България между 10-15% са потърпевшите малолетни и непълнолетни от трафик на хора. Ние считаме, че децата са изключително уязвими работим активно с училищата. Имаме академия за доброволци , които се опитват да ги предпазят от това престъпление. Голяма част от децата първо отпадат от училище, те са най-трудно досегаеми. Това каза пред БНТ Камелия Димитрова от Комисията за борба с трафика на хора.

 

Тя заяви, че в София вече стартира специлизирана услуга тип кризисен център, където се цели пълно възстановяване на детето и заздравяване връзката с родителя. Според нея все по-често и почти винаги интернет се използва като средство за въвличане на жертвите.

"Интернет се използва не само за примамването чрез фалшиви обяви за много добри оферти за работа, но и като механизъм за контролиране на жертвите, за проследяване на тяхната експлоатация и за изнудване на жертвите чрез заплахи, че техни снимки ще бъдат изпратени на близки и родители. Интернет се използва и за улесняване на транспорта и паричните потоци, които се генерират от трафика", поясни Димитрова.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс заяви: "Ние смятаме трафика на деца за едно от най-големите престъпления и се опитваме да инвестираме възможно най-много средства в предотвратяването му. Разработени са софтуери, които да ни помогнат. Интернет може да примамка, но и защита на жертвите. Има различни методи, с който идентифицираме жертвите и техните експлоататори".

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс каза, че не е необходимо да е само една група жертвите. "Към тях спадат не само необразовани, но и образовани хора.", бяха думите й. Тя каза, че са публикували Доклад в Обединеното кралство с пример за стотици държави, в които гражданите падат жертви.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България