Мей призова за запазване на иранската ядрена сделка

Британският премиер Тереза Мей призова за запазване на иранската ядрена сделка. „Също както се стремим да запазим постигнатото с много усилия Парижко климатично споразумение, също така трябва да запазим постигнатата с толкова много труд ядрена сделка с Иран, независимо от това с какви предизвикателства се сблъскваме“, каза тя пред Кралския институт за международни отношения Чатъм Хаус.

„Естествено, има хора, които се страхуват от премахването на санкциите по отношение на страна, която продължава да дестабилизира целия регион. Независимо дали това ни харесва, или не, компромисната сделка остава най-добрият начин за постигане на резултата, към който ние всички се стремим – да не допуснем появата на ядрено оръжие в ръцете на Иран“, заяви британският премиер, цитирана от БГНЕС.

Иранската ядрена сделка беше съгласувана през 2015 г. от Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Сделката ограничава ядрените разработки на Иран в замяна на отмяната на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

На 8 май 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви излизането на САЩ от договора. Година по-късно и иранският президент Хасан Рохани заяви, че Техеран прекратява част от ангажиментите си по ядрената сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа