Менда Стоянова: Дебатът в парламента рядко беше смислен

Парламентът традиционно има нисък рейтинг, през последните години това се запази като тенденция. В парламента има само скандали, противопоставяне, което през медиите се транспонира и в обществото. За съжаление, рядко се случва смислен дебат. Това заяви председателят на финансовата комисия Менда Стоянова по БНТ.

Според депутата от ГЕРБ правителството е заработило, а тепърва ще виждаме резултатите от засилените обороти. Партията ни е голяма, различни хора са членове, преследват се различни цели. Случаи като "Суджук гейт" не могат да бъдат предотвратени на 100%. Реакцията на партията обаче е различна - който сгреши, не трябва да е депутат. Голяма част от хората в партията опитват да помогнат на населеното място, от което са избрани, те милеят за родния край.

След редица промени, виждаме реални действия от страна на прокуратурата, надявам се и съда, в посока хората, които са във високите етажи на властта да бъдат разследвани и да бъдат на светло. Прокуратурата стана по-прозрачна и огласява всички свои действия. Делата на всички такива хора ще се гледат от Специализирания съд, което ще спомогне те да не се влачат с години.

Комисията за НДК си свърши достатъчно добре работата, изчете се 30 страници доклад, има и събрани 12 класьора с документи. Тази комисия не може да завърши с обвинения, в момента работят Агенция за финансова инспекция, ДАНС, прокуратура, те са тези, които ще правят изводи.

По темата КТБ Менда Стоянова каза, че всички хора с влогове до 100 000 евро са получили парите си. Всеки е длъжен да носи отговорност за собствените си инвестиции. Държавата може да поставя протекция до определена сума. Трудно, да не кажа невъзможно е, хората, с по-високи влогове да си получат средствата. На ход са съдът и прокуратурата, за да получат наказание виновните за фалита.

Комисията за финансов надзор е независим орган. Зам-председателите не се предлагат от депутатите, а от председателя на Комисията. Никой не каза нищо лошо за тях, единствен се изказа Румен Гечев, 90% от изказването му е положително. Процедурата ще започне наново през септември, отново ще имаме сблъсък, но в КФН трябва да работят професионалисти, а не хора, предложени след пазарлъци от политическите партии, каза председателят на финансовата комисия в Народното събрание.

Приели сме 18 закона, да мерим работата с изменение на закони не е правилно. Например Закона за движение по пътищата, променяме го всяка седмица. Качествените закони минават през по-дълго обсъждане, каза още Менда Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика