Менда Стоянова: Държавата ще поема и осигуровките на работника при мярката 60/40

Глобата за разходка в парка пада на 300 лв., за нарушаване на карантина остава 5000 лв.

Бюджетната комисия в НС прие предложение на Йордан Цонев, така държавата, освен 60%, ще заплати и осигуровките, така че сега схемата ще бъде наистина 60/40. Това заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова след днешното заседание на бюджетната комисия на НС.

"Т.е. схемата няма да е „70 на 30“, а ще бъде наистина „60 на 40“. Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват. Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението", уточни тя.

"Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1500 лв. на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица", добави тя.

По думите на Стоянова това са много по-разумните мерки, отколто предложеното от БСП раздаване на по една минимална заплата на всеки.

"Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване - тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение", каза Менда Стоянова.

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието. „То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5 000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300 лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1 000 лв.“, каза още Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България