Менда Стоянова: За нужните иновативни лекарства ще плаща МЗ, а не НЗОК

„Мораториумът върху иновативните лекарства засяга 32 молекули, които са нови за 2018 г., и само 4 от тях нямат заместител на пазара. Останалите имат иновативни заместители. Тези 4 молекули ще бъдат осигурени за лечение на онези болни, които имат нужда, през бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ)”. Това обяви пред БТВ Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия, относно скандала около мораториума.

Иновативните лекарства, за които ще плаща МЗ, ще се отпускат след решение на специална комисия.

Не става въпрос за прегласуване на ветото на президента, категорична е Стоянова.

Тези медикаменти няма да се плащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), защото касата е обществен фонд, който трябва да гарантира лечение на всички осигурени, уточни председателката на бюджетната комисия.

Тя напомни, че за 2018 г. над 300 млн. лв. са заделени за лечението на онкоболни.

Относно заканата на президента Румен Радев да наложи вето на антикорупционния закон и Менда Стоянова, също като вицепремиера Томислав Дончев смята, че президентът все повече се превръща в политик. Президентът трябва да е надпартиен, а той прокарва политиките на партията, която го издигна, допълни Стоянова.

Тя коментира и много обсъжданата тема с отличието „Доктор хонорис кауза”, което получи от пловдивската Академия за танцово и изобразително изкуство. Тя уточни, че първоначално не е искала да приеме отличието. То ѝ беше присъдено осигурени държавни средства за училището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България