Менда Стоянова: Цените на цигарите ще бъдат увеличени средно с около 25-27%

Става дума за увеличение средно от около 25-27% на цените на цигарите. Това каза пред журналисти в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова във връзка с промените в Закона за акциза и данъчните складове.

„С предложеното тази година всъщност ще се изравнят ръстовете и ще има равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите“, уточни тя. „По какъв начин това ще се отрази на конкретните цени в различните ценови класове и видове цигари не мога да цитирам точно. С предложението, което е направено в законопроекта при всички случаи ще се компенсира това, което миналата година се случи. Получи се така, че по-голям беше ръстът в средния и по-високия клас цигари, по-нисък беше ръстът в по-ниския клас“, коментира Менда Стоянова, цитирана от "Фокус".

„Още от миналата година е ясно, че следващите 3 години трябва поетапно да вдигаме акциза, за да достигнем минималния акциз в Европа, така както сме поели ангажимент с договора за присъединяване към ЕС“, посочи тя. „Това е неизбежно. Доста забавихме вдигането на цигарите от предходните години по причини на криза и така нататък, и сега трябва да наваксаме“, уточни народният представител. „Миналата година намалихме размера на кешовите плащания от 15 на 10, сега предложението е да слязат на прах от 5 хил. лева“, обясни Менда Стоянова. „Пътят за изсветляване на икономиката минава през намаляване и ограничаване на кешовите плащания, това е факт в цяла Европа“, заяви тя и допълни, че в Европа праговете са толкова от 2 до 3 хил. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари