Менда Стоянова: Ще предложим общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно

ГЕРБ ще предложи общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно, но остава твърдо на позицията си за 1 лв. държавна партийна субсидия на глас. Това заяви в пред журналисти в Народното събрание председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица“, поясни Менда Стоянова.

„1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента", коментира тя. "Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии. Освен това ние оставаме на нашата позиция“, допълни още Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика