Ментална аритметика предпазва възрастните от деменция и Алцхаймер

Деца се учат да смятат наум по древен японски метод

Варненски ученици се обучават да смятат бързо наум по древен японски метод. Мисловната гимнастика се прилага в Център за ментална аритметика, иницииран от международната академия AMAKids.

"Тази техника е на 4000 години и води началото си от Япония. Тогавашните мъдреци са използвали сметало, наречено соробан. Сега то се казва абак и го ползваме за бързо смятане на големи числа наум", обясни Татяна Ганевска, преподавател в центъра.

Според нея методът развива връзката между двете полукълба на мозъка и прокарва мост между логиката, речта, въображението, творчеството и интуицията. Затова децата повишават успеха си по чужди езици и спортните си постижения, а резултатите са видими само след месец, категорична бе Ганевска.

Първият етап на обучението в центъра включва събиране и изваждане, а след това децата ще се учат и да делят и умножават наум. Менталната аритметика е задължителен учебен предмет в Япония и Китай, а по света смятане наум с абак практикуват в 56 държави, поясни Ганевска.

Според нея мисловната гимнастика е полезна и за възрастните, тъй като изгражда нови невронни връзки и предпазва от деменция и Алцхаймер. Затова методът се ползва и като лечебна практика в САЩ и Канада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България