Меркел започва поредица от разговори преди срещата на върха на ЕС за Брекзит

Германската канцлерка Ангела Меркел предприема следващата седмица поредица от срещи с 15 европейски лидери за шест дни преди важната среща на върха на Европейския съюз за предизвикалите шок планове на Великобритания да напусне общността, предаде ДПА, цитирана от БТВ.

В понеделник Меркел пътува за Италия, където ще разговаря с италианския министър-председател Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд, а сред обсъжданите теми освен Брекзитът ще бъдат конфликтът в Сирия и бежанската криза в Европа.

Тримата ще се срещнат на остров Вентотене, където един от основоположниците на ЕС Алтиеро Спинели пише манифест за обединението на Европа, докато е в изгнание там по време на Втората световна война. Те ще дадат пресконференция от италианския самолетоносач "Джузепе Гарибалди" в Средиземно море, заяви правителството на Италия.

Германският правителствен говорител Щефен Зайберт каза, че в сряда и четвъртък Меркел планира да посети Естония и Чехия за разговори преди срещата на върха на ЕС на 16 септември в Братислава, където се предвижда да се съберат лидерите на 27 страни от ЕС - Великобритания няма да участва, след като на референдум през юни шокира европейските си партньори с решението да напусне общността.

На 26 август канцлерката възнамерява да пристигне във Варшава за среща с Вишеградската четворка, в която влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария. По-късно същия ден тя трябва да се завърне в Германия за разговори с министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия и Дания в замъка Мезеберг край Берлин.

На 27 август се предвижда Меркел да се срещне в Мезеберг с лидерите на Словения, България, Австрия и Хърватия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа