Меркел заяви, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на партийна конференция днес, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение. Тя добави, че се чувства отговорна да постигне решение, за да може Брекзитът да стане по организиран начин, предаде Ройтерс.

"Ще работя до последния възможен ден, за да постигна решение за споразумение за излизането на Великобритания от ЕС и ще работя за това отношенията ни (след Брекзит) да останат възможно най-добри", каза Меркел на конференция на своята партия Християндемократическия съюз в град Росток, провинция Мекленбург-Предна Померания.

Германският канцлер заяви, че уважава решението на Великобритания да напусне, но добави: "Имаме отговорност да оформим процеса на раздялата така, че след 50 години хората да не питат с недоумение: защо те не можаха да постигнат компромис?"

Меркел посочи, че Великобритания трябва да остане важен играч дори и след Брекзит.

Преди това германският канцлер беше заявила, че британският премиер Тереза Мей трябва да каже в каква посока смята, че трябва да продължи процесът оттук нататък, отбелязва Ройтерс.

Отхвърлянето тази седмица в британския парламент на споразумението на Лондон с ЕС предизвика хаос в процеса на Брекзит и сега възможните варианти за продължаването му са от излизане от ЕС без споразумение до оставане в съюза. До официалната дата на Брекзит остават десет седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят