Меркел иска да сложи ръка на ЕК

Спрягат Манфред Вебер и двама министри за следващ шеф на институцията

Германската канцлерка Ангела Меркел се е отказала от идеята си за германец начело на Европейската централна банка и ще съсредоточи усилията си неин сънародник да бъде избран за шеф на Еврокомисията след изборите за ЕП догодина. Това заявяват пред в. “Ханделсблат” отлично информирани източници от кабинета в Берлин.

Настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви още през февруари, че няма апетит за втори мандат на ключовата позицията и в Брюксел валят множество спекулации кой ще го замести.

За един от фаворитите се смята френският консервативен политик Мишел Барние - бивш еврокомисар и настоящ главен преговарящ на ЕС за Брекзит. И Германия вероятно щеше да го подкрепи срещу получаване на поста на шефа на ЕЦБ Марио Драги, който ще се оттегли през ноември 2019 г. В новото раздаване на политическите карти обаче е възможно Париж да получи централната банка, а Берлин - ЕК за първи път от 1967 г. Още повече, че партията на френския президент Еманюел Макрон бе създадена сравнително скоро и няма свои евродепутати, които да упражняват натиск в Брюксел.

Меркел има в ръкава си няколко потенциални кандидати за поста. Сред тях е Манфред Вебер - лидер на групата на Европейската народна партия в Европарламента, който е добре позициониран за шеф на ЕК. Сред спряганите имена е и министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен, която би била първата жена председател на Комисията. Не на последно място е и бившият шеф на кабинета на Меркел и настоящ икономически министър Петер Алтмайер.

Днес и утре канцлерката е на визита в Грузия за срещи с ръководството и опозицията на страната. По-голям интерес обаче предизвиква посещение й в събота в Азербайджан. Според запознати неговата цел е да се даде рамо на т.нар. Южен газов коридор за доставки на синьо гориво за ЕС. Посещението в Баку идва след критики на US президента Доналд Тръмп към прекомерната зависимост на Германия от руски газ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа