Меркел и Орбан на нож за мигрантите

Унгарският премиер категоричен за затварянето на границите

Германия ще връща нелегалните за 48 часа

Германската канцлерка Ангела Меркел и унгарският й колега Виктор Орбан демонстрираха сериозно разминаване по мигрантската тема, като дори си размениха остри реплики на пресконференицята след срещата им в Берлин, предаде Ройтерс.

“Разговаряхме за миграцията, тук вижданията ни доста се разминават”, призна Меркел. Но веднага посочи, че “ако Европа иска да играе роля в света благодарение на ценностите си, тя не трябва да се изолира”. Тя упрекна Унгария, че не смята, че трябва да приема от другите държави от ЕС онези бежанци, които са били регистрирани на нейна територия, и Орбан, че според него отговорността за тях е на правителствата на други страни, през които те са минали преди това..

“Не бива да забравяме, че става въпрос за хора и за нещо, което е свързано с основното послание на Европа - хуманността”, подчерта канцлерката.

В отговор Орбан заяви, че Европа ще покаже най-добре хуманността си, като премахне стимулите за прииждащите мигранти. “Ако предлаганата от Европа помощ кара мигрантите от Африка и Азия да смятат, че могат да дойдат, то тогава те ще дойдат. Трябва да бъдем хуманни, без да създаваме фактори за привлекателност, а единственият начин това да се постигне, е да затворим границите и да не допускаме хора, които носят проблеми”, отсече унгарският премиер.

Същевременно във Виена се състояха разговори между канцлера Себастиан Курц и германския вътрешен министър Хорст Зеехофер, на които двамата обсъдиха намеренията си за пресичане на незаконната миграция. Те се договориха следващата седмица да се срещнат МВР шефовете на Австрия, Германия и Италия, които да договарят мерки за пресичане на Средиземноморския маршрут на придвижване на мигранти към Европа. Зеехофер посочи, че страната му възнамерява да връща за 48 часа обратно на границата проникналите в Германия незаконни мигранти. И подчерта, че действията, които предприема страната му не са насочени срещу Австрия, по границата с която Берлин предвижда изграждане на транзитни центрове за бежанци.

23_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа