Меркел и социалдемократите се разбраха - започват преговори за нова коалиция

Канцлерът Ангела Меркел, нейният баварски съюзник Хорст Зеехофер от Християнсоциалния съюз (ХСС) и лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц са постигнали споразумение трите политически сили да седнат на масата на преговорите за съставянето на нова голяма управляваща коалиция, съобщава Build и Reuters. Това е първият сериозен пробив в политическата безизходица, завладяла страната след последните избори.

Според източници от Хирстияндемократическия съюз на Меркел, тримата са обсъдили възможните варианти за формиране на правителство, като освен нова голяма коалиция, е дискутирано правителство на малцинството и възможността за организирането на нови избори.

На финала на срещата, проведена под егидата на президента, тримата са изразили съгласие да започнат разговорите за голяма коалиция.

Следващата седмица ръководството на социалдемократите ще се събере на конгрес, на който ще бъде взето решение дали партията да влезе в преговори със Съюза ХДС-ХСС. Ако отговорът е положителен, то първите два кръга от сондажите може да бъдат проведени още преди Коледа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа