Меркел отговаря на "Труд": Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване

Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Виждаме какви усилия полага България по пътя към Шенген и ви подкрепяме. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата с премиера Бойко Борисов. В отговор на въпрос от репортера на "Труд" Биляна Вселинова кога е реалистично България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство, Меркел отговори:

"Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген, виждаме какви усилия полагате и ви подкрепяме. Не мога да кажа точна дата, но с течение на времето правилата на Шенгенското пространство ще започнат да се налагат постепенно, първо по летищата".

"Възлагаме големи надежди на българското европредседателство", каза още канцлерът на Германия. Според Меркел, страната ни може да направи много по линия на своите добросъседски отношения. Тя изтъкна българската инициатива за засилване на европейската перспектива на страните от Западните Балкани. "Добрият живот и мирът в Европа зависят от това", подчерта тя.

"Искам да благодаря на България за начина, по който пази външната граница на ЕС, най-вече границата с Турция. Германия ще помага за това", заяви Ангела Меркел и отправи благодарности към премиера Борисов за позицията му по време на срещата с турския президент Реджеп Ердоган по-рано този месец.

"Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да можем да разговаряме по проблемите", добави канцлерът.

Меркел изрази подкрепа за проекта за изграждането на газовия хъб "Балкан" у нас. "Ще насърчим инфраструктурните проекти, България и Германия ще засилят сътрудничеството си по тази линия", добави още германският лидер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика