Меркел разкритикува затварянето на Балканския маршрут

Според Ангела Меркел затварянето на Балканския маршрут не решава кризата в дългосрочен план. В интервю за в „Ди Цайт“, цитирано от БТН,  тя заявява, че затварянето на границите на Балканите само е отклонило хората търсещи убежище към Гърция и са я поставили в още по-тежка ситуация.

"Затварянето на Балканския път наистина намали броя на влизащите в Германия, но увеличи броя на влизащите в Гърция", каза канцлерът. Тя посочи, че в седмиците преди да бъде сключено споразумението с Турция, в Гърция убежище са потърсили 45 000 души.

"Ако се пресметне спрямо населението на Германия, то това е все едно у нас да дойдат в рамките на това кратко време 360 000 души – много повече от най-натоварения месец през миналата година, ноември", обясни тя и каза, че настоява и за коренно нов подход към проблема с бежанците заради непрестанно увеличаващия се поток към Европа.

Дни преди визитата си в Африка, германският канцлер обяви, че Германия носи вина за нефункционирането на Дъблинското споразумение, тъй като години наред се е противопоставяла на желанието на граничните в ЕС държави за обща охрана на границите.

"Ние не искахме и квотното разпределение на бежанци, в което сега се опитваме да убедим всички европейски членки", призна Меркел, "Тези хора обаче сега са пред вратата ни и да ги игнорираме или прогонваме, няма да реши кризата. Аз съм реалистка и знам, че това не е реалистично"

"Мирът и добрият живот на всяка страна днес зависи не само от нея, а от всички останали в общността", смята тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа