Меркел срещу Макрон за шеф на Еврокомисията

Без ясно мнозинство в Европарламента

Берлин твърдо зад Вебер, Париж иска Тимерманс или Вестагер

Лидерите на страните от ЕС натовариха председателя на Европейския съвет Доналд Туск да започне консултации с политическите партии в Европарламента и националните правителства за издигане на кандидати за водещите постове в институциите на общността за следващите пет години. До отдаването на мандата обаче не се стигна без търкания.

Разпределянето на постовете обаче предизвика доста търкания на срещата на върха на Европейския съвет.

На консултациите президентът на Франция Еманюел Макрон отказал да подкрепи кандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер за приемник на Жан-Клод Юнкер начело на Еврокомисията. Макрон заявил, че предпочита за този пост да бъде обсъждана кандидатурата на холандския социалист и досегашен зам.-шеф на ЕК Франс Тимерманс или на датската еврокомисарка Маргрете Вестагер, която е фаворит на европейските либерали.

От своя страна Ангела Меркел е настояла, че ЕНП ще остане твърдо зад кандидатурата на Манфред Вебер.

Партия на Макрон „Република, напред!” има споразумение с либералите за обща група в новия ЕП.

 

„Вишеградците” ще се борят отделно за висок пост

Словакът Марош Шефчович спряган за мястото на Могерини

Страните от Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия, ще се опитат заедно да подсигурят висок пост в ротацията на длъжностите в институциите на ЕС и най-вероятно ще се прицелят в този на върховния представител по външната политика Федерика Могерини.

Това става ясно от публикация на агенция Ройтерс, която цитира изявление на чешкия министър-председател Андрей Бабиш.

Реакцията на Прага идва ден след като успоредно на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, чешки медии публикуваха информация, че „Вишеградците” ще бойкотират водещия кандидат за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, в полза на досегашният словашки енергиен комисар и дипломат Марош Шефчович.

Бабиш е отрекъл четирите страни да имат споразумение за подкрепа на Шефчович, но е настоял, че групата вярва в представителството на териториален принцип в ЕС, което трябва да бъде запазено. Ройтерс цитира чешки медии, които се позовават на осведомени източници от ЕС, според които Вишеградската четворка вече лобира активно Марош Шефчович да заеме поста на Федерика Могерини като първи дипломат на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа